Španielsko: Barcelona, srdce Katalánska

Španielsko: Barcelona, srdce Katalánska
Destinácia: Španielsko, Katalánsko (Barcelona), Barcelona
Kód zájazdu: 1301022
Cena od: 807 €
Príplatky od: 0 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

29.08.2024 4 dni First Minute 807 € +0 € odlet: Budapešť letecká
29.08.2024 4 dni First Minute 939 € +0 € odlet: Viedeň letecká
29.08.2024 5 dní First Minute 921 € +0 € odlet: Budapešť letecká
29.08.2024 5 dní First Minute 879 € +0 € odlet: Viedeň letecká
29.08.2024 6 dní First Minute 1 028 € +0 € odlet: Budapešť letecká
29.08.2024 6 dní First Minute 1 005 € +0 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

1.deň
Odlet do Barcelony.
Po prílete nasleduje transfer na hotela a voľný program.

2.deň
Po raňajkách stretnutie so sprievodcom na recepcii hotela, odchod na program.
Sagrada Familia - je masívna rímskokatolícka bazilika v Barcelone, ktorá je vo výstavbe už od roku 1882. Sagrada Familia je najväčší nedokončený katolícky kostol na svete s výškou 138m(2022). Prvá omša, ktorá tu bola odslúžená bola v roku 1885. Jej predpokladané dokončenie bolé na rok 2026 pri príležitosti osláv 100. o stanovenvýročia smrti architekta tohto chrámu Antonia Gaudího.
Pápež Benedikt XVI. 7. novembra 2010 počas svojej návštevy Španielska baziliku posvätil. Do septembra 2010 bola dostavaná časť interiéru a zároveň bola sprístupnená pre turistov. Večer 8. decembra 2021 rozsvietili novo dokončenú vežu Panny Márie. Veža Panny Márie s výškou 138 metrov je druhou najvyššou z plánovaných 18 veží. Prekoná ju veža Ježiša Krista s výškou viac ako 172,5 metra, ktorá však ešte nie je dokončená.
Bazilika je budovaná v štýle stredovekých katedrál s použitím jedinečného Gaudího dizajnu a pohanskej symboliky. Svojou výškou a masívnosťou sa ešte pred dokončením stala dominantou mesta Barcelona. Od roku 2005 sú fasáda zrodenia a hrobka, rovnako ako ďalšie Gaudího diela, spoločne zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO.
Park Güell - keď sa povie Barcelona, automaticky vám napadne aj Antoni Gaudí. Tento velikán architektúry sa zaslúžil o preslávenie svojho milovaného mesta vďaka množstvu zaujímavých stavieb, ktoré v ňom naplánoval. Popri Sagrade Familia vyniká tiež Park Güell, ktorý mal byť veľmi zaujímavým komunitným projektom. 
Je rozľahlý park s architektonickými prvkami situovaný nad Barcelonou  na svahu hory Turó del Carmel obrátenom smerom k moru. Park navrhol katalánsky architect Antoni Gaudí pôvodne ako záhradné mesto. Výstavba parku prebehla v rokoch 1900–1914; projekt záhradného mesta sa však realizovať nepodarilo.
Casa Batlló - je secesný dom v Barcelone susediaci s Casa Amatller. Stavbu vystavanú roku 1877 prestaval v rokoch 1905–1907 na objednávku textilného magnáta Josepa Batlló i Casanovasa slávny španielsky architekt Antoni Gaudí.
Budova je potiahnutá dominujúcou fasádou, na ktorej sa nachádzajú balkóny v tvare lebiek a väčšie okná sú rozdelené holennými kosťami, poprípade nohami čajky. Na streche zas sú komíny pripomínajúce mimozemšťanov. Stavba na každého pôsobí inak a to bol zámer. Od roku 1962 je kultúrnou pamiatkou av roku 2005 bol zapísaný k ďalším Gaudího dielam na zozname svetového dedičstva UNESCO.
Paseo de Gracia  - El Paseo de Gracia (en catalán, Passeig de Gracia) sa nachádza v Barcelone a je najluxusnejšiou   a najnavštevovanejšiou ulicou v Barcelone . Je známa svojimi modernistickými budovami, dielami navrhnutými Antonim Gaudí a hosťovaním mnohých luxusných obchodov. Jej počiatky siahajú do rímskych čias. Najprv bola korzom, ktorý komunikoval Barcelonu s Gráciou, potom sa stal priestor pre voľný čas po inštalácii záhrad na oboch stranách ulice a nakoniec sa stal miestom bydliska, keď Ildefons Cerda navrhol Eixample na konci 19. storočia Milujem Barcelonu vás prevedie pamiatkami, ktoré v Eixample na ulici  Passeig de Grácia nemôžete nechať ujsť. Nachádzajú sa tu budovy Casa Mila, tiež známa ako La Pedrera, Casa Batlló, Casa Amatller. 
Po ukončení programu návrat do hotela a voľný program. 


3.deň
Po raňajkách stretnutie so sprievodcom na recepcii hotela, odchod na program.
La Rambla - je 1,2 kilometrov dlhá životne dôležitá tepna v centre mesta. Predstavte si pešiu zónu, vynásobte jej ruch desiatimi, pridajte južanský temperament a možno sa priblížite k atmosfére Rambly. Rambla prechádza od monumentu Colom, ktorý je venovený Krištofovi Kolumbovi až k Placa de Catalunya, centrálne námestie mesta. Rambla je v každé ročné obdobia a v každú hodinu plná života – nájdete tu pouličných artistov, reštaurácie, a najmä množstvo turistov. Nechajte sa aj vy zlákať do tejto príjemne turistickej pasce.
Tržnica Boqueria - vo svojej dnešnej podobe bola otvorená na začiatku 20. storočia a stále sa tešia obrovskej obľuby ako medzi miestnymi, tak aj turistami. Ponúka totiž všetko, čo vás napadne – od pôvodného mäsa, morských plodov, rýb, cez údeniny, vajcia, mliečne výrobky, syry až po ovocie a zeleninu všemožných typov, druhov, chutí a vôní. La Boqueria je prima ako na nákup surovín na jedlo, tak aj ak chcete nejakú čerstvú desiatu alebo obed - je tu nespočetné množstvo stánkov ponúkajúcich rôzne tapas, smoothies, krájané ovocie rovno na konzumáciu alebo obložené žemle.
Gotická štvrť - táto štvrť patrí k najstarším častiam mesta, nájdeme tu pozostatky opevnenia z čias Rímskej ríše, skryté gotické poklady, spleť úzkych uličiek pripomínajúcich labyrint, ústiacich na nádherné starobylé námestia. Pozrieme si katedrálu sv. Eulálie z 13. storočia, či kostol sv. Márie zo 14. storočia. Na námestí sv. Filipa si pripomenieme smutné udalosti, keď tu počas španielskej občianskej vojny v roku 1938 dopadla Francova bomba a zabila 30 nevinných ľudí, väčšinou ničnetušiace hrajúce sa deti. Na stenách vidieť stále stopy po šrapneloch, až vás z toho mrazí.
Paseo Colon - ulica vedie na východ od Kolumbovho pamätníka po centrálnu poštu a bola postavená od roku 1878, keď bola zbúraná bývalá morská stena.
Montjuic - v stredovekej latinčine a katalánčine znamená „židovská hora“, je široký, plytký kopec v Barcelone s bohatou históriou. Bolo to rodisko mesta a jeho strategická poloha pri Stredozemnom mori a rieke Llobregat ho robila významným v celej histórii. Na kopci sa nachádza stredoveký židovský cintorín, ktorý bol v roku 2007 vyhlásený za oblasť kultúrneho dedičstva národného záujmu. Montjuic bol miestom rôznych opevnení, vrátane hradu Montjuic zo 17. storočia. Táto oblasť bola tiež spojená s politickým väznením a popravami a mala význam počas španielskej občianskej vojny.
Kopec bol vybraný ako miesto pre medzinárodnú výstavu v roku 1929, ktorá viedla k výstavbe niekoľkých budov, vrátane Palau Nacional a Estadi Olímpic. Montjuic bol tiež miestom niekoľkých miest počas letných olympijských hier v roku 1992, pričom stredobodom bol olympijský štadión. Kopec je teraz domovom Museu Nacional d'Art de Catalunya a rôznych parkov a záhrad a je prístupný cez lanovku Montjuic.
Olympijský štadión - Estadi Olímpic Lluís Companys je viacúčelový štadión slúžiaci najmä pre futbal a atletiku. Pojme 55 926 divákov. Otvorený bol v roku 1929, k jeho celkovej rekonštrukcii došlo medzi rokmi 1985 a 1989. Následne slúžil ako hlavné dejisko Letných olympijských hier 1992. Svoje zápasy tu hrá katalánska futbalová reprezentácia. V minulosti tu pôsobil futbalový klub RCD Espanyol a klub amerického futbalu Barcelona Dragons. 
Po ukončení programu návrat do hotela a voľný program. 


4.deň
Po raňajkách transfer na letisko, odlet z Barcelony.

Barcelona

Nadpis prvního boxu

Zde se nachází obsah prvního boxu.

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,14 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,70 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »